Golf – Rozenstein

 Wassenaarse Golfclub Rozenstein

Rozenstein is een golfclub. De baan ligt aan de Noordrand van Wassenaar, waar duinen, bossen en landerijen elkaar ontmoeten en heeft 18 holes. Een baan met een lichte glooiing en veel waterpartijen. Het heeft een parkachtig karakter. Tevens is er ook een 6 holes putt- en pitchbaan. Evenals een drivingrange, die elke dag tot zonsondergang is geopend.

De club heeft twee pro’s: Eduard Schwarz en Huite Hak. Samen geven zij invulling aan de golfschool. Zij trainen ook de meer dan 23 competitieteams, die de club telt. De competitieperiode is altijd de  gehele maand april en een deel van mei.

Vroeger was Rozenstein een boerderij met een koeien- en schapenstal. Eigenaar van de boerderij was en is Gerrit van Santen. Op het terrein van Rozenstein is dat nog zichtbaar door een stal met schapen, die in het voorjaar talloze lammetjes baren.  

In 1983 is de 9 holes baan geopend en in 1986 is het een 18 holes baan geworden.

Rozenstein heeft bijna 1200 leden, met een grote jeugdafdeling. Tevens is er een aantrekkelijke lidmaatschapsvorm voor expats.

De club heeft zeven greenkeepers in dienst en twee dames op het secretariaat. De bar en keuken worden beheerd door Thomas en zijn crew. In de regio wordt de keuken geroemd. Het clubhuis heeft een sociëteitsfunctie. Er wordt overdag niet alleen gebruik gemaakt van het clubhuis door de spelers, maar er zijn ook leden, die in het clubhuis aan het bridgen zijn. Daarnaast worden er bridgedrives voor leden georganiseerd al dan niet in combinatie met een 9 holes wedstrijd.

Elk jaar worden er ongeveer 65 nieuwe leden aangenomen, uiteraard zeggen er ook even zoveel leden op. De gemiddelde leeftijd van de club ligt rondom 65 jaar! De behoefte van de nieuwe leden om te spelen is groot. Dat betekent een grote druk op de baan. De spiraal is een belangrijk onderdeel van de club. De volgorde van starten wordt bepaald door de volgorde van het balletje, dat erin gegooid wordt. De marshals spelen een grote rol om hier toezicht op te houden, ook in de baan. Tevens door het veelvuldig gebruik moet de baan het ook ontgelden en zorgen de greenkeepers ervoor dat de kwaliteit goed blijft!

rozensteinHet hele jaar door worden er allerlei soorten wedstrijden georganiseerd voor de leden, qualifying wedstrijden, clubkampioenschappen, maar ook funwedstrijden. Tevens is er jaarlijks rond eind juni de golfweek, waarin vrienden worden uitgenodigd om ook mee te doen.

Naast het bestuur heeft de club 28 commissies, waarin veel vrijwilligers zich bezighouden met allerlei facetten van de club, variërend van het organiseren van wedstrijden, tot inrichting van de gebouwen, alles wat met de baan te maken heeft, marshals enz.

Rozenstein is op dit moment bezig om het certificaat Committed to Green binnen te halen, dat door de NGF wordt gestimuleerd en ook wordt uitgereikt als aan de eisen hiervoor is voldaan. Het certificaat wordt uitgereikt als voldaan is aan het programma van Golf and Environment Organisation (GEO). Het gaat erom dat golfbaanbeheerders bewust moeten omgaan met natuur en milieu.

Kortom een golfclub met heel veel activiteiten en levendigheid en vooral een goede sfeer.